top of page

Bijenkorf

Ik was in De Bijenkorf, op weg naar de boeken- en kaartenafdeling op de vijfde etage. Buiten, langs de gevels staan hekken, om de toegang te reguleren. Bij de toegang tot de roltrappen wordt je door een hindernispoortje gedwongen om niet naast elkaar te staan. Het zijn allemaal maatregelen die de kans op verspreiding van het Corona-virus moeten verminderen. Iedereen werkt gewillig mee en dat lijkt verstandig.

Het was er niet druk. Nu is de Bijenkorf geen schim meer van de ooit gezellig drukke winkel waar ik ooit op de enorme speelgoedafdeling kwam. Of met mijn moeder op de bovenste etage een glaasje prik dronk, met uitzicht op de Dam. Daar vond je ook de delicatessenafdeling, dat was een feest, als kind keek ik mijn ogen uit. En later kon je terecht voor prima en betaalbaar ondergoed en beddengoed. Of voor gordijnen, een mooie trui. Winkelen vond ik niks aan, maar naar De Bijenkorf, dat was een eldorado voor jong en oud, arm en rijk en betaalbaar, ze hadden een erg goed huismerk.


Nu is De Bijenkorf naar internationale maatstaven omgetoverd in een shop-in-shop store, met op de begane grond de parfumerie en de krankzinnig dure damestassen, horloges en accessoires van internationale modemerken. De kapitaalkrachtige toerist hoeft niet lang te zoeken, hij kent het concept. Het is er precies zoals alle warenhuizen in alle steden van de wereld. De stadsbewoners kennen het concept ook, die kunnen er juist niets meer vinden. Vandaar misschien dat het zo stil was. Geen gezoem van nijvere mensenbijtjes, op zoek naar nectar en een reden om wat geld te spenderen.

De bijenstand in Europa staat er niet goed voor. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van bepaalde pesticiden die de landbouwproductie opvoeren, maar uiteindelijk een ecologische ramp veroorzaken. Dat destructieve verband wordt natuurlijk ontkend door de fabrikant van de bestrijdingsmiddelen. Het gaat ook niet zo goed met het welzijn van binnenstadsbewoners in Amsterdam. Het massatoerisme is daarvan mede oorzaak. Goed voor de productie, slecht voor de gemeenschap en de leefomgeving. Ook dat verband wordt door vele direct belanghebbenden en politici gebagatelliseerd of ontkend.62 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page