top of page

Vluchtelingencrisis?

Ik was gisteren in het H'ART museum. Tot voor kort heette het De Hermitage, maar door de oorlog in Oekraine werd de relatie met het gelijknamige museum in het Russische Sint Petersburg verbroken en werd de naam veranderd.


H'ART is nu onder meer het tijdelijke onderkomen van het Amsterdam Museum. Ik zag er gisteren dit schilderij van Herman Lugt. Het verbeeldt de registratie van Belgische vluchtelingen in de Effectenbeurs in Amsterdam. Tijdens WOI (1914 - 1918) kwamen ongeveer 1.000.000 (een miljoen!) vluchtelingen uit Belgie naar Nederland. De regering verdeelde de vluchtelingen over het land, om de druk op het zuiden te verminderen. Amsterdam ontvangt er 25.000. Dat is in 1914, meer dan 100 jaar geleden. In 2023 heeft de VVD een regeringscrisis veroorzaakt over de zogenaamde tsunami aan nareizigers die ze menen te ontwaren. In werkelijkheid gaat het om minder dan 10.000 nareizigers in 2023, op een totaal migratiesaldo van ruim 200.000. Politieke partijen weigeren in te stemmen een eerlijke verdeling van vluchtelingen over het land. De bestaande vluchtelingenopvangcapaciteit is onder aanvoering van de VVD de laatste jaren stelselmatig afgebroken.


Oorlogsvluchtelingen worden op die manier steeds verder ontmenselijkt, en inzet van de marketing en propaganda van rechtse partijen. Ik vermoed dat de Belgische vluchtelingen blij waren dat er honderd jaar geleden meer mededogen bestond. Het Hart van Nederland is diep weggezonken in het veenmoeras. En da's waar ook. Je hart zit links. Niet rechts. Vergeet dat niet.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page