top of page

Warmoesstraat

De Warmoesstraat ligt er troosteloos en verloren bij, omdat de toeristenstroom is stilgevallen. De Warmoesstraat is een van de oudste straten in Amsterdam. Hij heeft een bewogen en rijke geschiedenis. Ooit was hier het centrum van de handel en er waren talloze herbergen. In de vroege 17e eeuw werd het een chique woon- en winkelstraat, een soort PC Hoofstraat avant la lettre. In de loop van de tweede helft van de 20e eeuw werd de straat het criminele hart van Amsterdam. Bekend en berucht vanwege Bureau Warmoesstraat, waar rechercheur Appie Baantjer werkte.

De laatste twintig jaar is de Warmoesstraat in rap tempo verworden tot het episch centrum van plat toeristenvermaak. Er zijn geen toeristen, en de Warmoesstraat ligt er nu dus verloren en troosteloos bij. Ryanair verwacht het komende jaar een halvering van het aantal passagiers. Dat betekent misschien wel de helft minder Brallende Britten en vergelijkbaar volk in de stad.

Ik telde vandaag in de Warmoesstraat 92 winkels en horecazaken. Twee-derde hiervan verkoopt troep, zoals wafels, goedkope pizza’s, pannenkoeken of verbrand vlees. Of prullaria, snoep en hebbedingetjes. Of het zijn zogenaamde English Pubs. Zonder massatoerisme zijn die zaken ten dode opgeschreven. Het failliet van dit soort bedrijven schept nieuwe kansen voor de Warmoesstraat. Voor een nieuw en beter leven. Laat het weer een straat worden met een divers aanbod van mooie winkels, leuke restaurants, clubs en vooruit, een paar leuke seks- of coffeeshops. Moet kunnen, het is wel Amsterdam!51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page